Ακούμε εδώ και πολλά χρόνια για την αξία της Μεσογειακής Διατροφής και τον ρόλο της στην υγεία του ανθρώπου. Είναι τελικά μια πραγματικότητα ή άλλος ένας μύθος;
Το 1958 ξεκίνησε η μελέτη των επτά χωρών από τον Ancel Keys και τα συμπεράσματά της είναι αυτά που γνωρίσαμε ως μοντέλο Μεσογειακής Διατροφής.
Εκτιμάται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότεροι από 2 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται σε καρδιαγγειακά προβλήματα! Οι θάνατοι αυτοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της γενικής θνησιμότητας, καθιστώντας τις καρδιοπάθειες την υπ’ αριθμό 1 αιτία θανάτων.
Τον τελευταίο καιρό όπου και να κοιτάξεις βρίσκεις προβιοτικά. Τώρα τελευταία και πρεβιοτικά.
Κάποιοι τους θεωρούν θησαυρό. Κάποιοι ισχυρίζονται πως παχαίνουν και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως αρτηριακή υπέρταση και υπερλιπιδαιμίες. Ο λόγος για τους ξηρούς καρπούς.
Τον τελευταίο καιρό με αφορμή μια ανακοίνωση του ΠΟΥ διαβάζουμε πολλά άρθρα για την επικινδυνότητα χρήσης του κρέατος και των προϊόντων του. Για να διερευνήσουμε το θέμα ρωτήσαμε τον Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο Κο Ρέππα Κυριάκο
Η ανάλυση ενός τέτοιου τροφίμου από έναν Κρητικό διαιτολόγο προκαλεί μνήμες και τοπικιστική «έπαρση», αφού πρόκειται για ένα τρόφιμο που το καταναλώνω από τότε που υπάρχω. Θυμάμαι ακόμα τον συνονόματο παππού στο αμπέλι ή στο λιόφυτο, όπου μέσα στο μαντίλι είχε κρίθινο παξιμάδι, λίγο δικό του αιγοπρόβειο τυρί και 1 κρεμμύδι για την ώρα του φαγητού.
Είναι το μπαχαρικό που δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στο μυρωδάτο κάρυ και ένα από τα αρχαιότερα θεραπευτικά φυτά. Ο λόγος για τον κουρκουμά ή αλλιώς κιτρινόριζα.