Κάποιοι τους θεωρούν θησαυρό. Κάποιοι ισχυρίζονται πως παχαίνουν και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως αρτηριακή υπέρταση και υπερλιπιδαιμίες. Ο λόγος για τους ξηρούς καρπούς.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απίθανη εξελικτική εφεύρεση των φυτών, όπου μέσα σε ένα μικρό προστατευμένο σπόρο συγκεντρώνουν ενέργεια και συστατικά για τη γέννηση ενός νέου φυτού. Όταν μιλάμε πχ για καρύδια ή αμύγδαλα, πρέπει να σκεφτόμαστε πως αν τα φυτέψουμε και τα ποτίσουμε, θα φυτρώσει καρυδιά ή αμυγδαλιά.

Τι γίνεται όμως όταν τα τρώμε; Σίγουρα πρόκειται για μια από τις πλέον νόστιμες τροφές με πολύ υψηλή θρεπτική αξία, ένα πολύ βολικό και εύκολο σνακ και μια έξυπνη λύση για δίαιτα ή καλή διατροφή. Οι ξηρ οί καρποί διατροφικά ανήκουν στην κατηγορία του λίπους. Τα πολυακόρεστα, αλλά και τα μονοακόρεστα λιπαρά τους, είναι τα κύρια συστατικά, που εκτός από θερμίδες, έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Σε 30 γραμμάρια (1 χούφτα) ξηρών καρπών συναντούμε κατά μέσο όρο 18 γραμμάρια λιπαρών τα μισά εκ των οποίων είναι συνήθως μονοακόρεστα. Αποδίδουν περίπου 170kcal (θερμίδες) όσο δηλαδή δύο φέτες ψωμί, ενώ δύσκολα κάποιος καταφέρνει να μείνει σε μια χούφτα μόνο.

Αποτελούν ιδανικό σνακ (ανάμεσα στα γεύματα) αφού, αν καταναλωθούν με μέτρο, χορταίνουν (έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού), αναπληρώνουν την χαμένη ενέργεια και τονώνουν, ενώ φαίνεται να έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες και βεβαίως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Σε δημοσιευμένη μελέτη το 2012 φάνηκε πως τα καρύδια έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα ψάρια, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν πως η αντιοξειδωτική τους ικανότητα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιά και το λιπιδαιμικό προφίλ. Μια από αυτές, που δημοσιεύτηκε το 2011 στο Journal of Nutrition, έδειξε πως η κατανάλωση καρυδιών και αμυγδάλων μειώνει την οξειδωμένη LDL χοληστερόλη, τον παράγοντα δηλαδή, που δημιουργεί την αθηρωματική πλάκα στα αγγεία. Το εντυπωσιακό είναι πως, παρά το ενεργειακό τους φορτίο, πολλές μελέτες δείχνουν πως όχι μόνο βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αλλά και στην απώλεια, όταν αποτελούν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Φαίνεται μάλιστα, πως o οργανισμός από τα αμύγδαλα τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης, δεν απορροφά όλον τον όγκο των θερμίδων, αλλά μέρος αυτών. Αν και περιέχουν υδατάνθρακες, σε μικρότερο ποσοστό (και ελάχιστες πρωτεΐνες), φαίνεται πως αυτοί είναι σύνθετοι, ενώ ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι ιδιαιτέρως χαμηλός. Γι αυτό σε πολλές μελέτες βλέπουμε πως βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης και βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ περιέχουν πολλές φυτικές ίνες δρώντας ευεργετικά και στο πεπτικό σύστημα.

Με λίγα λόγια πρόκειται όντως για μια σούπερ τροφή, ιδανική για δίαιτα και σίγουρα ένα αξεπέραστο σνακ για κάποιον που επιθυμεί να εφαρμόσει Μεσογειακό τρόπο ζωής. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αντισταθείτε στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας. Μπορείτε;