Μέτρηση βασικού μεταβολισμού

Γενικά ο μεταβολισμός, μετρούμενος σε θερμίδες, είναι η μετατροπής της τροφής σε ενέργεια, μέσα από μια βιοχημική διεργασία συνδυασμού των θρεπτικών συστατικών με οξυγόνο και την έκλυση της απαιτούμενης ενέργειας για την λειτουργία του σώματος. Η ενέργεια αυτή, χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την εκτέλεση των βασικών λειτουργιών του, όταν βρίσκεται σε ηρεμία, καθώς επίσης για την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με φυσική δραστηριότητα, εργασία, άθληση, διασκέδαση κ.τ.λ

Τι είναι ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας?

Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που απαιτούνται για την διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του σώματος μας σε απόλυτη ηρεμία, χωρίς να υπάρχει δηλαδή φυσική δραστηριότητα. Οι ζωτικές λειτουργίες ενός οργανισμού είναι για παράδειγμα η λειτουργία της καρδιάς, η διαδικασία της αναπνοής κ.α. Μεγάλο ποσοστό των συνολικών ημερήσιων θερμίδων χρησιμοποιούνται για να συντηρούνται οι παραπάνω ζωτικές λειτουργίες. Σε άτομα που κάνουν για παράδειγμα καθιστική εργασία το 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης αντιπροσωπεύει το Μεταβολικό Ρυθμό Ηρεμίας

Η ποσότητα αυτή διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ηλικία, φύλλο ή τον τρόπο ζωής. Είναι τόσο προσωπικό χαρακτηριστικό όσο το δακτυλικό μας αποτύπωμα. Χαρακτηρίζεται και ως μεταβολικό αποτύπωμα.

Γιατί πρέπει να ξέρω το μεταβολισμό μου;

Ακόμη και μεταξύ ατόμων με παρόμοιο βάρος και ύψος το μεταβολικό αυτό αποτύπωμα ή RMRενδέχεται να μεταβάλλεται σημαντικά, μέχρι και 900 θερμίδες ανά ημέρα. Η μεταβλητότητα αυτή καθιστά την ακριβή μέτρηση του σημαντική, ως ενός ακόμη εργαλείου, για την κατάρτιση ενός αποτελεσματικού εξατομικευμένου προγράμματος διαχείρισης βάρους. Η μέτρηση του μεταβολισμού σας αποτελεί σημείο αναφοράς για το σχεδιασμό της προσωπικής σας δίαιτας.

» Η ακριβής μέτρηση του Μεταβολικού Αποτυπώματος είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους.

Σε γενικές γραμμές οι ημερήσιες θερμίδες χρησιμοποιούνται στην εκτέλεση των ζωτικών μας λειτουργιών ενώ ταυτόχρονα βοηθούν το σώμα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του τρόπου ζωής μας και στην καθημερινή άσκηση. Το ενεργειακό αυτό ισοζύγιο αποτελείται δηλαδή από 3 παραμέτρους:

RMR (περίπου το 70%)

Τρόπος ζωής (20%)

Φυσική Δραστηριότητα (10%)

Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του Μεταβολισμού σας διαχειρίζεστε το βάρος αποτελεσματικά και μόνιμα χωρίς στερητικές δίαιτες. Μην αφήνετε τη διατροφή σας στην τύχη της.

Πώς μπορώ να τον μετρήσω;

Η μέτρηση του RMRγίνεται είτε κατά προσέγγιση με την χρήση εξισώσεων ( π.χ εξίσωση Harris-Bebedict) είτε με έμμεση θερμιδομετρία. Ο υπολογισμός με την χρήση συγκεκριμένων εξισώσεων βασίζεται σε παραμέτρους όπως βάρος, ύψος, ηλικία και φύλλο. Κύρια μειονεκτήματα της μεθόδου αποτελούν ο προσεγγιστικός της χαρακτήρας καθώς επίσης ότι δεν λαμβάνει υπόψη την μεταβλητότητα σε ατομικό επίπεδο.

Με την έμμεση θερμιδομετρία μετράται με ακρίβεια ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR). Η μέτρηση βασίζεται στο γεγονός ότι η οξείδωση της τροφής στο σώμα γίνεται με την κατανάλωση οξυγόνου και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (CO2 )σε αναλογία με την παραγόμενη ενέργεια. Γίνεται μέτρηση δηλαδή της ενεργειακής κατανάλωσης με βάση τον όγκο του εισπνεόμενου οξυγόνου και του εκπνεόμενου CO2 . Η μέτρηση γίνεται με τη χρήση της συσκευής Fitmateτης Cosmed.

O εξεταζόμενος, αναπαύεται σε ένα κρεβάτι, εφαρμόζεται μια ειδική αποστειρωμένη μάσκα στο πρόσωπο του και εισπνέει και εκπνέει σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας για χρονικό διάστημα 12-15 λεπτά. Η συσκευή μετράει το οξυγόνο που εισπνέει ο εξεταζόμενος καθώς επίσης και το ποσοστό οξυγόνου στην εκπνοή. Βάσει του λόγου αυτού προσδιορίζονται με ακρίβεια τα εξής:

Ο αριθμός των καταναλισκόμενων θερμίδων σε κατάσταση ηρεμίας.

Η πηγή προέλευσης των θερμίδων.

Σύγκριση του επιπέδου μεταβολισμού σε σχέση με το αναμενόμενο (αυξημένος, μειωμένος ή φυσιολογικός).

Σε ποιους είναι απαραίτητη η μέτρηση?

Άτομα που ακολουθούν δίαιτα αδυνατίσματος.

Άτομα που πάσχουν από: Υποθυρεοειδισμό, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και καοήθη παχυσαρκία.

Άτομα που προσλαμβάνουν εύκολα βάρος, χωρίς να αντικειμενικά τρώνε πολύ

Αθλητές.

Εγκυμονούσες και Θηλάζουσες.

Μπορεί να «αλλάξει» ο μεταβολισμός μου;

Ο μεταβολισμός επηρεάζεται σημαντικά από παράγοντες όπως:

Ηλικία

Φύλλο

Γενετικοί παράγοντες

Ορμονικοί παράγοντες

Βάρος

Σύνθεση Σώματος

Φαρμακευτική αγωγή

Άσκηση

Τι πρέπει να κάνω πριν τη μέτρηση;

Όπως και με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις (έλεγχο χοληστερόλης, σακχάρου κ.α) έτσι και με το μεταβολισμό υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτευχθεί ακριβής μέτρηση.

Την ημέρα της μέτρησης διασφαλίστε ότι:

Δεν έχετε φάει για τουλάχιστον 4 ώρες πριν την μέτρηση.

Δεν έχετε ασκηθεί για τουλάχιστον 4 ώρες.

Δεν έχετε καταναλώσει καφεΐνη για τουλάχιστον 2 ώρες.

Απέχετε από σκευάσματα που επιταχύνουν τον μεταβολισμό για τουλάχιστον 4 ώρες.

Δεν έχετε καπνίσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Μέτρηση μεταβολισμού – Η τεχνολογία

Υποστηρίζεται από τη διαγνωστική συσκευή Fitmate και αποτελεί την επανάσταση στο χώρο της μέτρησης μεταβολισμού.

Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους τρόπους μέτρησης, το Fitmate αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα μέτρησης του Βασικού Μεταβολισμού Ηρεμίας με απόλυτη ακρίβεια. Η συσκευή λειτουργεί σύμφωνο με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – MDD (93/42 EEC), Safety & QualityStandardsEN 60601-1 (safety) / 60601-1-2 (EMC)- ώστε να εξασφαλίζει για εσάς μία σωστή και ασφαλή μέτρηση.