Εκτιμάται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότεροι από 2 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται σε καρδιαγγειακά προβλήματα! Οι θάνατοι αυτοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της γενικής θνησιμότητας, καθιστώντας τις καρδιοπάθειες την υπ’ αριθμό 1 αιτία θανάτων. Εκτιμάται μάλιστα ότι ένα σημαντικό ποσοστό των καρδιοπαθειών οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα στοιχεία από τη χώρα μας είναι εξίσου ανησυχητικά, καθώς υπολογίζεται ότι το 57% των ανδρών και το 34% των γυναικών εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα από τα φυσιολογικά. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η «κακή» LDL-χοληστερόλη και πιο συγκεκριμένα η οξείδωσή της είναι αυτή που έχει τον κυριότερο ρόλο στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και κατά συνέπεια στην πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι αντιδράσεις οξείδωσης της LDL-χοληστερόλης ξεκινούν από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που σχηματίζονται συνεχώς στον ανθρώπινο οργανισμό και ασκούν τη βλαπτική τους επίδραση τόσο στο DNA όσο και στις πρωτεΐνες και τα λιπίδια των κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες επιδρούν και στην LDL, οξειδώνοντάς την και οδηγώντας έτσι σταδιακά στη διαδικασία της αθηρωμάτωσης (δημιουργία μίας πλάκας στις αρτηρίες).

Πολλές μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική δράση των αντιοξειδωτικών απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, τα οποία μειώνουν τον βαθμό οξείδωσης της LDL επιβραδύνοντας ή και αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο το μηχανισμό δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Τέτοια αντιοξειδωτικά είναι οι βιταμίνες E και C, τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη κα) καθώς πλήθος άλλων αντιοξειδωτικών, όπως είναι οι πολυφαινόλες (ελαιόλαδο, κρασί, καφές όπως και ο στιγμίαιος).

Αν μπορούσαμε όλα αυτά να τα βάλουμε σε μία φράση θα λέγαμε «μεσογειακή δίαιτα». Πολύ απλά η διατροφή με τρόφιμα που συναντώνται σε αφθονία στην περιοχή της Μεσογείου όπως ελαιόλαδο, ψάρι, λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ακατέργαστα δημητριακά, ξηροί καρποί. Κι όμως, εμείς οι Έλληνες, επιβεβαιώνοντας τον παραλογισμό της εποχής μας, απομακρυνόμαστε από αυτό το μοντέλο διατροφής, που αποδεδειγμένα δρα ως προστατευτική ασπίδα όχι μόνο κατά των καρδιοπαθειών αλλά και άλλων παθήσεων και προτιμούμε πλέον δυτικού τύπου επιλογές τροφίμων. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να θυμόμαστε πάντα ότι ο θαυμαστός κόσμος της μεσογειακής διατροφής αποτελεί τη φυσική ασπίδα κατά των σύγχρονων ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα.