Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά επηρεάζει τόσο την υγεία τους ως ενήλικες όσο και την ποιότητα ζωής τους. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη. Στην αντίπερα όχθη, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών οδηγεί στην υπέρμετρη αύξηση βάρους και την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας (υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, σάκχαρο) από πολύ μικρές ηλικίες. Ο ρόλος του γονέα πλέον γίνεται ακόμη πιο καθοριστικός εφόσον πρωταρχική του ευθύνη είναι να παρέχει ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και όχι απλές και μαθημένες εντολές. Τι θα απαντούσε ένας διαιτολόγος στις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών;

1. Τρώει όσο χρειάζεται;
Το φαγητό αποτελεί σαφώς μία απόλαυση, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ενέργεια στον οργανισμό, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί. Η υπερβολή οδηγεί στην παχυσαρκία, ενώ η έλλειψη στον υποσιτισμό, δυο καταστάσεις εξίσου επικίνδυνες για την υγεία. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να τρώνε μόνο όταν πεινούν και μέχρι εκείνο το σημείο στο οποίο νιώθουν ικανοποιημένα και όχι να έχουν σκάσει.

2. Τι πρέπει να τρώει;
Φροντίστε η καθημερινή δίαιτα του παιδιού να έχει ποικιλία, παρέχοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες του Μεσογειακού προτύπου διατροφής, ισορροπημένες επιλογές και μέτρο στις ποσότητες των τροφίμων που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας. Θυμηθείτε πως τα τρόφιμα από την ομάδα των φρούτων, των λαχανικών, τα αμυλούχα και τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνονται κάθε ημέρα, ενώ τα υπόλοιπα δεν απαγορεύονται αλλά καταναλώνονται με μικρότερη συχνότητα (εβδομαδιαία).

3. Κάθε πότε πρέπει να τρώει;
Πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε 4-6 γεύματα ημερησίως, είναι εξίσου σημαντικό αυτά να είναι κατανεμημένα σε συγκεκριμένες ώρες στη διάρκεια της ημέρας.

4. Πρέπει να φάει οπωσδήποτε πρωινό;
Το πρωινό αποτελεί το πλέον σημαντικό γεύμα της ημέρας, αφού τα θρεπτικά συστατικά του θα βοηθήσουν στο ξεκίνημα της ημέρας. Η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε κατανάλωση υπερβολικά μεγάλου μεσημεριανού, ενώ συνδέεται με αδυναμία συγκέντρωσης τις πρωινές ώρες στο σχολείο.

5. Τα λίπη μόνο παχαίνουν!
Τα κορεσμένα και τρανς λίπη που βρίσκονται κυρίως σε τηγανητά φαγητά, σφολιάτες, λιπαρές σάλτσες και παχιά κρέατα (αρνί, κατσίκι, πρόβατο) αν καταναλώνονται συχνά, μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, σε μαλακές μαργαρινες, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς αποτελούν καλά λίπη. Το ελαιόλαδο θεωρείται το καλύτερο λάδι παγκοσμίως γιατί περιέχει μεγάλα ποσά βιταμίνης Ε και άλλα συστατικά, στα οποία αποδίδονται προστατευτικές ιδιότητες.

6. Πρώτη προτεραιότητα: διάβασμα και υπολογιστής
Τα παιδιά πρέπει να ασκούνται σχεδόν καθημερινά για παραπάνω από 1 ώρα. Αυτό είναι μάλλον απίθανο στη σημερινή εποχή, εφόσον τα περισσότερα παιδιά είναι συνήθως στριμωγμένα από το διαβάσματα, την τηλεόραση και τον υπολογιστή. Τόσο το διάβασμα όσο και οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι απαραίτητες για την πρόοδο των παιδιών. Σημαντικό για την υγεία τους είναι να δώσουμε την ευκαιρία να τρέξουν, να παίξουν, να εκτονωθούν μέσα από την άσκηση ακόμα κι αν αυτό σημαίνει λιγότερες ώρες διαβάσματος.

Θυμηθείτε πως σημαντικός βοηθός στη «δουλειά» αυτή του γονέα είναι ένας πτυχιούχος διαιτολόγος ο οποίος μπορεί να λύσει απορίες και ανησυχίες των γονέων αλλά και να τους εκπαιδεύσει, σε μια ισορροπημένη διατροφή.